Unlock the Lockdown

De Escape game voor leiderschap, teambuilding en zelforganisatie

Een aanrader voor liefhebbers van Escape games met uitdagingen op leiderschap en samenwerken

Bij ‘Unlock the Lockdown’ ga je met elkaar aan de slag, om een vaccin te vinden. De professor en leider van het onderzoeksteam is op de intensive care terecht gekomen en jullie als teamgenoten moeten het doen met alle info, die hij heeft achtergelaten. De andere deelnemers zitten op afstand (virtueel of in kleine teams in verschillende kamers). De mogelijkheden om puzzels op te lossen zijn niet voor iedereen gelijk. Je hebt elkaar nodig, maar…. niet iedereen zit bij jou in de buurt? Hierbij zal je dus als team optimaal moeten samenwerken, daarbij is de vraag hoe het leiderschap in het team is. Maar 1 iemand kan het leiderschap van de professor overnemen. Wie in de groep is hierin de beste leider en weet zowel leiderschap te tonen als het team goed te laten functioneren qua zelforganisatie?

Schermafbeelding 2023-02-24 om 16.55.04

 

Er zijn 3 varianten van het spel

Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden. Je kunt je bij deze game voor leiderschap, teambuilding en zelforganisatie richten op 3 versies. De game kan zowel live als online gespeeld worden. In de online versie kan je ook met verschillende teams tegen elkaar spelen en kijken welk team het meest effectief heeft samengewerkt. Per team wordt gekeken waar dat team het meeste in uitblinkt in het spel.

Teambuilding

Als team ga je met elkaar aan de slag om het raadsel op te lossen en zo snel mogelijk een vaccin te vinden. Hierbij ga je kijken naar de samenwerking in het team. De winnaar is degene die zijn/haar opdracht heeft volbracht met zoveel mogelijk badges.

Zelforganisatie

ls team of leidinggevenden ga je aan de slag om het raadsel op te lossen en zo snel mogelijk een vaccin te vinden. Hierbij kijk je hoe je als team in staat bent optimaal te presteren qua zelforganisatie en het leiderschap wat daarbij hoort. De winnaar is degene die zijn/haar opdracht heeft volbracht met zoveel mogelijk badges.

Leiderschap

Als leidinggevenden ga je aan de slag om het raadsel op te lossen en zo snel mogelijk een vaccin te vinden. Hierbij beoordeel je elkaar op leiderschap en kijkt hoe jij jouw leiderschap zo kunt inzetten, dat jij de opvolger bent van de professor. De winnaar is degene die de meeste leiderschap badges heeft behaald.

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek

Albert_Einstein_1947.jpeg
Albert Einstein
Heeft u vragen of is er iets niet duidelijk.
Neem gerust contact met me op!

Wat ga je doen? En hoe verdiep je je met een game op leiderschap, teambuilding en zelforganisatie?

Bij de live sessie krijg je per team enkele items die gevonden zijn in het laboratorium van de professor. Helaas kan je niet alles gebruiken. Verwarring alom, want je mist ook een en ander. Samenwerken zal hierin centraal staan. Hoe doe je dat, als het hele team niet bij elkaar zit? Wie zorgt er voor overzicht en duidelijkheid? Wie zorgt ervoor dat alle talenten van iedereen optimaal benut worden? Wie zorgt er voor dat we op tijd de wereld kunnen redden en het vaccin voor het virus vinden. Tussendoor zal de groep bij elkaar geroepen worden in een ‘online’ meeting. Dit is nadat via de app gestemd is op de collega’s op hun leiderschap, samenwerking ed. Elke ronde komen er nieuwe mogelijkheden bij om punten uit te delen aan elkaar op leiderschap en samenwerken.

Bij de online versie ga je in een online spel omgeving samenwerken. Iedereen ziet dezelfde omgeving en via een vergadertool ernaast ben je continu met elkaar in contact. Het nadeel is dat je afhankelijk van je rol ook andere mogelijkheden in het spel hebt en over andere info beschikt. Er zijn diverse ruimtes waar je aanwijzingen kunt vinden, maar niet iedereen kan overal naar binnen. De acties die je kunt uitvoeren hangen ook af van de badges die je verdient hebt en de rol die je hebt. Hierbij staat ook samenwerken en leiderschap centraal. Via de online omgeving krijg je vragen doorgestuurd, waarna je online kunt zien, wat voor punten of feedback jij gekregen hebt van de andere deelnemers.

Bij beide varianten is de vraag na de feedback, die je hebt ontvangen: Ga je daardoor je strategie wijzigen en experimenteren met ander gedrag? Of blijkt jouw gedrag goed te werken en hou je de ingeslagen koers aan? Centraal staat hierbij, dat je continu alert wordt gemaakt van jouw manier van samenwerken, jouw leiderschap en of zelforganisatie nu gerealiseerd wordt. Afhankelijk van de gekozen variant zal ook de feedback aangepast worden.

Wat kun je met leiderschapsgame 'Unlock the Lockdown' in het ontwikkelen van leiderschap, teambuilding en/of zelforganisatie?

Kenmerken

Bij het spel ga je kijken naar jouw gedrag op gebied van leiderschap, samenwerken en/of zelforganisatie. De deelnemers zijn actief betrokken en hebben een actieve rol. Per 4-9 deelnemers speel je 1 spel, bij meer deelnemers ga je online in meerdere spelomgevingen werken en live ga je in verschillende spelrondes werken. Deelnemers gaan in een workshop van 3 uur aan de slag met de game. 

Toepassingen

  • Start van het werken naar zelforganisatie voor een team.
  • Als onderdeel van een teamtraject.
  • Voor een leerzame teambuilding.
  • Als onderdeel van de borging.
  • Als inspiratiesessie over samenwerken, leiderschap of zelforganisatie.